Moet ik thuis blijven als ik overspannen ben?

Denk aan jezelf

Overspannen raken sluipt er meestal in. Je krijgt het pas in de gaten als het eigenlijk al ‘te laat’ is, oftewel je al ver over je grens van voldoende energie hebben, bent gegaan. Op het moment dat je dat door hebt wil je meestal even helemaal niets. Het is goed om daar even gehoor aan te geven nadat je dit hebt besproken met je collega’s, leidinggevende en gezin. Even een weekje bijslapen en niets hoeven.

Onderhoud contact

Daarnaast is het belangrijk dat je blijft ervaren dat je waardevol bent en blijft voor je omgeving ook als je even niets wil. Onderhoud daarom contact met je werk en gezin. Dat wil nog niet zeggen dat je dan alweer aan het werk gaat, maar dat je bij je zelf nagaat wat oké zou zijn om te doen en wat nog niet. Iedere week denk je daar over na en stem je af met je omgeving en maak afspraken over wat wel en wat niet. Zo ontdek je ook dat je kunt waarnemen bij jezelf waar je grenzen liggen om op te bouwen.

Wees betrouwbaar aan jezelf

Je bent heel betrouwbaar als je kunt laten weten hoe het met je gaat. Betrouwbaar zijn ook voor jezelf door naar binnen te gaan en jezelf te vragen wat oké is, doe dit door het stellen van een gesloten vraag aan je zogenaamde buikbrein (was je al opgevallen dat je darmen eenzelfde vorm hebben als je hersenen). In je hoofd zit je denken en in je buik je voelen. Prima ook om met je hoofd te checken of het daar ook oké voor is. En als je het dan bij elkaar laat komen in je hart dan sta je in verbinding met jezelf. Een hulpmiddeltje is om 1 hand op je hart te leggen en de andere hand wisselen op je buik en je hoofd.

Kortom: moet ik thuis blijven als ik overspannen ben? Neem 1 week helemaal vrijaf en ga dan weer voelen wat voor jou klopt en zorg dat je blijft communiceren met je omgeving; werk en gezin.

Delen: